Технології та алкоголь: азбестовий віскі та вино з «гірським льоном»
Джерело: life-24.com
У сучасному світі з азбесту виготовляють понад 300 видів промислових виробів. Серед них шифер, гальмівні колодки, теплоізоляція, фасадні плити та багато іншого. Втім, застосування гірського льону не обмежене тільки будівельними матеріалами - наприклад, його використовують при виготовленні спиртних напоїв.
Наприклад, в США азбестові прокладки для фільтрів широко використовувалися при виробництві рому, віскі, вина і харчового рослинного масла. Про це згадується в документі від 1973 року. Азбест застосовувався на етапі фільтрації напою після витримки в бочці для усунення різних частинок, що залишилися в напої. Сам пристрій складався з двох компонентів - азбестового волокна і целюлозної основи, пресованих в різних формах. Згідно рекламного проспекту, вказаного в Акті, подібна прокладка для фільтру усувала не тільки дрібні частинки, але і покращувала колір, смак і запах продукту, а також позитивно позначалася на його санітарних якостях. Також автори тексту вказують ще одну позитивну властивість подібних фільтрів - їх можна використовувати кілька разів, що позитивно позначається на скороченні витрат компанії.
У дослідженні «Напої: технологія, хімічні процеси і мікробіологія» авторів А.Варнама і Дж.М. Сутхерланда зазначено, що азбест виключно корисний при фільтрації шотландського купажованого віскі. За словами вчених, використання азбестових фільтрів дозволяє досягти стабільного очищення продукту, яке за холодної фільтрації або використання чисто целюлозних фільтрів не завжди вдається через танін. Згідно з інформацією на сайті HMHUB, азбестові фільтри для виробництва ірландського і шотландського віскі можуть використовуватися до сих пір. І в цьому немає нічого дивного - згідно «Керівництва щодо забезпечення якості питної води» Всесвітньої організації охорони здоров'я, хризотил-азбестові труби можуть бути використані для доставки питної води населенню. В Європі азбест, до речі, в цій якості використовується і сьогодні - нещодавно журналісти виявили, що в ірландській системі водопостачання працює 5 000 кілометрів азбестових труб.
В монографії «Технологія вина», що вийшла в 1959 році за авторством М.А. Герасимова описана технологія застосування азбестового волокна для виготовлення вина. Вона схожа з процесом фільтрації віскі - після ферментації вино пропускають через фільтр з «гірського льону», який затримує великі частки. М. А. Герасимов також вказує і другий спосіб очищення напою. У «каламутне» вино додається суміш з азбесту і целюлози. Ця маса набухає і стає «чіпкою», тобто при переливанні через металеву сітку щільно прилягає до фільтру і залишається на ньому. Автор особливо вказує, що для столових вин з тонкою, важкою відчутною каламуттю використовують коротковолокністий, чистий азбест, в той час як для молодих і солодких вин - азбест з домішкою целюлози для абсорбції більш грубої каламуті.
Ми ж нагадуємо, що надмірне вживання алкоголю шкодить вашому здоров'ю.